Trișatul în jocuri video, o mină de aur pentru dezvoltatori: miza de zeci de milioane de dolari

de: Andrei Tilimpea
12 05. 2023

Daniel Larsen a fost unul dintre dezvoltatorii pseudonimi implicați în procesul Elite Boss Tech de anul trecut.

A fost o săptămână grozavă pentru Bungie, care acum a obținut a treia victorie în proces de mai multe milioane de dolari împotriva unui producător de cheaturi pentru Destiny 2 într-un interval de doar șapte zile. În urmă cu o săptămână, studioul a câștigat 12 milioane de dolari împotriva VeteranCheats, apoi luni a fost de 6,7 milioane de dolari împotriva LaviCheat, iar acum a obținut un triumf de 16,2 milioane de dolari asupra lui Daniel Larsen, un dezvoltator a cărui cădere de fapt a început acum un an, în acordul Bungie de 13,5 milioane de dolari cu producătorul de cheaturi Elite Boss Tech.

Acel acord a fost stabilit în iunie 2022, dar după cum a explicat Torrentfreak câteva luni mai târziu, acesta nu a fost sfârșitul. Câțiva dintre inculpații din dosar fuseseră identificați doar după pseudonimele lor online, iar Bungie se pare că dorea să pună mâna pe toată lumea. Datorită cooperării din partea proprietarului Elite Boss Tech, Robert James Duthie Nelson, a reușit să identifice doi inculpați: unul, Patrick Schaufuss, a răspuns la încercarea lui Bungie de a lua legătura și a acceptat să coopereze în acest caz, dar celălalt – Larsen – a ignorat întreaga chestie.

Un semnal clar pentru trișori

Acțiunea lui Bungie împotriva lui Larsen s-a încheiat, practic, în același mod în care s-a încheiat procesul său împotriva proprietarului LaviCheats, Kunal Bansal, la începutul acestei săptămâni: cu o mare judecată implicită. Pe 9 mai, instanțele i-au acordat lui Bungie un premiu de 16,2 milioane de dolari, pe baza:

  • 13.530.000 USD pentru încălcări ale DMCA
  • 300.000 USD pentru încălcarea Legii drepturilor de autor
  • 1.999.998 USD pentru încălcări ale RICO
  • 267.887,10 USD în onorariile avocaților și 80.263,92 USD în costuri

De fapt, este puțin mai puțin decât a cerut Bungie, deoarece instanța a stabilit că studioul are dreptul la despăgubiri legale, nu are dreptul la despăgubiri reale bazate pe presupusele profituri ale lui Larsen, deoarece plângerea nu „oferă nicio bază pentru calculele pe care le-ar putea face să ajungă la sumele solicitate, mai ales că înregistrările conțin valute străine.”

„Curtea constată că Bungie nu și-a îndeplinit sarcina de a furniza dovezi admisibile privind daunele reale și Curtea respinge cererea de a introduce o hotărâre în lipsă în suma solicitată”, hotărârea afirmă. „Dar Bungie a cerut 300.000 de dolari, premiul legal maxim pentru încălcarea intenționată de către Larsen a celor două lucrări protejate prin drepturi de autor. Curtea consideră această cerere rezonabilă, având în vedere cele două presupuse încălcări și natura intenționată a eforturilor lui Larsen de a încălca lucrările protejate de drepturi de autor”.